twee kinderen op de fiets

Mediation bij ouderschapsplan en alimentatie

Als mediator zijn wij de neutrale derde partij die begeleidt bij de gesprekken tussen jou en je partner.

Wanneer je gaat scheiden maak je afspraken die op dat moment passen bij het leven dat je dan leidt de behoeften die er op dat moment spelen. Deze afspraken leg je vast in het ouderschapsplan. Maar levens veranderen na de scheiding: kinderen worden ouder en veranderen van school, er komen of gaan partners en wellicht is een verhuizing aanstaande. Dan is het een goed moment om de gemaakte afspraken opnieuw te bekijken. Als er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden kan het fijn zijn om dit met begeleiding van een mediator te doen.

Hoe betrek ik een mediator bij het maken van nieuwe afspraken?

Respectvol met elkaar omgaan, zelfs als je het niet volledig met elkaar eens bent.

Wanneer het ouders niet lukt om samen tot nieuwe afspraken te komen, is het een goed idee om een mediator erbij te betrekken. Samen naar Alleen biedt neutrale en onpartijdige begeleiding van de gesprekken. Het maken van nieuwe afspraken gaat vaak gepaard met emotionele spanningen. Samen naar Alleen biedt hulp in het omgaan met emoties en kan ouders helpen hun gevoelens te uiten op een constructieve manier. Het doel is op een respectvolle manier met elkaar om te gaan, zelfs als ouders het niet volledig eens zijn.

meisje in de wei
kind tussen de bloemen

Veranderende omstandigheden en alimentatie

Gesprekken zijn gericht op samenwerking en het behoud van relaties.

In het echtscheidingsconvenant maken jullie afspraken over de hoogte en de duur van de kinder- en partneralimentatie. Het aanpassen van alimentatie kan plaatsvinden in bepaalde situaties, meestal wanneer er veranderingen zijn opgetreden in de financiële omstandigheden of persoonlijke situaties van de betrokken partijen. Enkele veranderingen die kunnen leiden tot aanpassingen zijn:

  • Verandering in inkomsten.

  • Verandering in behoefte.

  • Pensioen.

Het onderzoeken van de belangen en behoeften

Met respectvolle omgang tussen de partijen

Samen naar Alleen helpt bij het onderzoeken van de belangen en behoeften van beide partijen. Dit kan onder meer het begrijpen van de financiële situatie, de redenen voor de gewenste wijzigingen in alimentatie en andere relevante factoren omvatten. De gesprekken zijn gericht op samenwerking en het behoud van relaties. Mediationgesprekken zijn minder vijandig, tijdrovend en kostbaar dan wanneer een juridische procedure wordt gestart. Samen naar Alleen zet zich in voor een respectvolle omgang tussen partijen, vooral in situaties waarin voortdurende communicatie en samenwerking belangrijk zijn, zoals bij gedeeld ouderschap.

kind die een boom vasthoud

“Mediationtraject als zeer prettig ervaren.”

“We kregen dankzij de mediator een helder beeld van de stappen die we moesten nemen. De professionele en fijne begeleiding heeft ervoor gezorgd dat mijn (ex)man en ik op een prettige manier uit elkaar zijn gegaan. Het mediationtraject heb ik als zeer prettig ervaren: er was voldoende gelegenheid voor vragen en overleg, de mediator leefde mee, bood een luisterend oor en was deskundig. Hierdoor is alles netjes geregeld en afgewikkeld. Complimenten!”

Bettina

“Een bron van steun in een moeilijke tijd.”

“Wij zijn naar jullie gegaan om een vechtscheiding te voorkomen. Er werd echt naar ons geluisterd en onpartijdig met ons meegedacht. Het was voor ons een bron van veel steun in een moeilijke tijd. De mediation verliep persoonlijk en professioneel. Van te voren was duidelijk wat we konden verwachten. Tijdens de mediation zijn conflicten goed opgelost en hadden we het gevoel echt gehoord te worden. Het resultaat is een goed plan, waar we als ouders en ex-partners achter kunnen staan.”

Verbeek

“Dankzij mediation goed uit elkaar.”

“Mediation heeft geholpen dat wij goed uit elkaar konden gaan, zeker omdat er spanning stond op de communicatie tussen mij en mijn man. Dankzij de hulp van de mediator hielden wij het overzicht en hoefden we zelf niet alles te regelen. Het is nu ook voor de kinderen goed opgelost en duidelijk vastgelegd. Er zijn afspraken gemaakt, we hebben tips en adviezen gekregen en alle neuzen wijzen nu dezelfde kant op. Zonder jullie was dit nooit gelukt.”

Simone Jansen

Elke scheiding is een nieuw begin. Een kans om met nieuwe kracht verder te gaan.

Elke scheiding is een nieuw begin. Een kans om met nieuwe kracht verder te gaan.